POORT VAN WATERLAND AMSTERDAM

Zoals de naam al zegt is de Poort van Waterland de entree naar het landelijk gebied net buiten Amsterdam. Net buiten de ring, op de grens van stad en land, krijg je een voorproefje van wat er verder in Waterland is te beleven. Informatie en educatie in combinatie met recreatie en horeca maakt het goed toeven bij de Poort.


opdrachtgever Poort van Waterland
lokatie Buikslotermeerdijk Amsterdam
jaar 2007-2014
programma 2700m2 bvo recreatie, educatie, horeca
status niet gerealiseerd
stedenbouw Edwards Stadsontwerp Amsterdam
architect Hollands Zicht | HENK
ontwerpteam Angela Holterman, Nanna Janby, Tjeerd Steenhuis, Ester Abrahams, Julien Kummer,  Esther Jonk
constructeur adviesbureau Luning Doetinchem
installatieadvies Trefoil Amsterdam
horeca advies Food Collective Amsterdam

Als je het erf op rijdt heb je het gevoel dat je een boeren erf op komt. Je parkeert je auto op een kuilvoerplaat en als je uitstapt kijk je uit op een mestvaalt. Het erf bestaat uit verschillende [geheime] hoeken en plekken. Een doorgang door of langs een gebouw brengt je elke keer op een andere plek met een andere functie.

Op het tweede eiland, centraal op het erf, ligt het hoofdgebouw rond een plaats. Bij het hoofdgebouw is ook de boomgaard welke als speelplaats maar ook als een lekker terras gebruikt kan worden. De terrassen bij de horeca liggen aan de zuidzijde met uitzicht op de verschillende activiteiten op het terrein en in de buurt van de speelplaats voor de kleine kinderen.

Bij het derde eiland begint de speelroute met verschillende spelonderdelen voor de grotere kinderen, met een enorm springkussen waar ook ‘oudere kinderen’ zich op uit kunnen leven.

Het vierde eiland is het enige echte eiland. Hier moet je je voeten droog zien te houden in de polderspeeltuin.