NIEUWBOUW WATERWONING IJBURG AMSTERDAM
Om de woning en deze waterbuurt te voorzien van groen en beplanting zijn tuinen geintegreerd in het ontwerp. De tuinen [patio -1 en mini-tuin bg] worden gebruikt als overgangs- en privacyzone, als natuurlijke zonwering en blijken elk jaar een broedplaats voor eenden. De woning omringd door water, soms een zwemvijver en soms een ijsbaan, geeft het hele jaar een vakantiegevoel, vanaf de eerste stap op de steigers.
Object&co filmde de woning voor de serie ‘bijzonder wonen’.
Thalassa maakte een film over het wonen op het water. Vanaf 03.15 min een impressie van de buurt, vanaf 06.10 min een impressie van het huis.
Architour maakte een film ‘living on water’ waarin de waterwoningen op IJburg voorbij komen vanaf 01.55min in deel 2.
opdrachtgever particulier
lokatie IJburg Amsterdam
jaar 2007-2010
programma 150m2 bvo
status opgeleverd
team Angela Holterman ism Derko-Jan Dollen
constructeur BSH Bouwadvies Nieuw-Dordrecht
aannemer Van de Water Arkenbouw Hardenberg
fotografie Katja Effting en Henny van Belkom
Op het steigereiland van IJburg in Amsterdam liggen aan een drietal steigers, 36 drijvende woningen (waterwoningen) die in particulier opdrachtgeverschap zijn gebouwd. De woningen bestaan uit een souterrain (drijvend betonnen casco) dat ca. 1,5m1 onder het waterniveau ligt, een begane grond en een verdieping dat voor de helft van het oppervlak mag worden bebouwd.
De drijvende woning “De boomhut” ligt midden in het gebied. In het souterrain waar een patio onder waterniveau zorgt voor extra daglicht bevinden zich de slaapkamers en de badkamer. Op de begane grond is er door het verlagen van de vloer en de positionering van de grote ramen continu contact met het water. Vanuit de woonkeuken op de verdieping is zicht op ’t IJ en Amsterdam Noord. Door een grote openslaande pui gaat de woonkeuken over in een ruim en beschut dakterras, dat begrensd wordt door de buitenberging. Het dakterras en de berging zijn ook bereikbaar via de buitentrap, die de waterwoning voorziet van een “achterom”. Op alle lagen van de woning is naast water ook beplanting zichtbaar. Blauwe regens en varens in de patio in het souterrain en verschillende grassen in de tuin op begane grondniveau. Beplanting geeft kleur en levendigheid aan het wonen op het water en werkt als privacyscherm naar de omliggende waterwoningen.
Voor de bouw zijn vrijwel alleen duurzame en recyclebare materialen gebruikt. De gehele ark m.u.v. de bak is opgebouwd uit hout. De buitenzijde is uitgevoerd in open houten delen van Syberisch Lariks gebeitst in een heldere blauwe kleur, de binnenzijde is geheel uitgevoerd in blank hout. Naturel Oregon Pine kozijnen en -fins-vuren wandafwerking, de zichtbare gelamineerde liggers en balklagen die de opbouw van de ark laten zien, versterken het drijvende, lichte en geborgen karakter van de woning. Alle vaste inbouwelementen als kasten(wanden) en de keuken maken onderdeel uit van de wanden en zijn ook in de blank houten fins-vuren platen uitgevoerd. De begane grondvloer is een bouwkundige ondervloer, geschuurd en voorzien van een blanke vochtwerende coating. De keukenvloer bestaat uit oude steigerplanken. Voor de inrichting van de woning was het uitgangspunt ‘hergebruik’. Zo krijgen veel spullen, afkomstig van kringloop en marktplaats, weer een nieuw leven soms in een andere functie, zoals de gordijnen en kussens die gemaakt zijn van de voor de verhuizing gebruikte verhuisdekens.
De woonark is door het Ontwikkelingsbedrijf van de Gemeente Amsterdam beloond met de premie voor Duurzaam Bouwen.