NIEUWBOUW WOONBOOT ‘DE KLEINE PRINS’ AMSTERDAM

De kleine prins in het centrum van Amsterdam is aan vervanging toe. Een oude vervallen ark op de voorgrond van de oude statige grachtenpanden vraagt om vernieuwing. Een beperkt budget, strenge eisen van de welstand te water en de ligging in een gevoelig waterdoorstroomgebied maakt het project voor de opdrachtgever en voor ons tot een mooie uitdaging.

Bekijk hier de bouw!

1002-buiten1002-gang1002-sfeer1002-kamer1002-terrras1002-keukenNPG - zuidzije sleep


opdrachtgever particulier
lokatie Centrum Amsterdam
jaar 2011-2015
programma 90m2 bvo
status opgeleverd
architect Hollands Zicht | HENK
team Angela Holterman, Tjeerd Steenhuis
aannemer Arkenbouw Post Marknesse

Binnen de beperkt contouren van de woonark wordt door een efficiente indeling naar een optimale ruimteverdeling gezocht. De opzet is helder. Het plan is open naar de waterzijde en meer gesloten naar de straatzijde. Een lange gang over de volledige lengte van de ark wordt aan de straatzijde begrensd door een kastenwand en aan de waterzijde door de verblijfsruimtes. Omdat de straatzijde de zuidzijde is heeft deze gevel een enorme schuifdeur zodat de ark op mooie dagen een zonnig terras heeft.

De heldere opzet en een slimme lichte opbouw moeten het plan financieel haalbaar maken. Een betonnen bak waarop een staalconstructie aan de buitenzijde geheel is afgewerkt met golfplaat. Aluminium golfplaat als gevelbekleding en transparante kunststof golfplaat als verschuifbare privacyschermen voor de eenvoudige ramen. Alleen de woonkamer heeft een grote pui naar het water over de volledige breedte van de ruimte. Vanuit de keuken is er toegang tot het overdekte terras.