UITBREIDING HERENHUIS BUSSUM

De opdrachtgever wilde graag een woonkeuken, die groot genoeg zou zijn voor het gezin van 5 personen. Dit betekende dat er een grote eet- / leeftafel in zou moeten kunnen en een keuken waarin alle wensen konden worden gerealiseerd. De nieuwe woonkeuken moest de bestaande aangebouwde keuken en berging vervangen. Dit betekende echter niet dat er geen berging terug moest komen voor alle fietsen e.d.

lokatie Bussum
jaar 2005
programma woonkeuken
status gebouwd
opdrachtgever particulier
architect Angela Holterman i.s.m. Derko-Jan Dollen (SOOH)
constructeur Pieter Bulsink Doesburg
aannemer Van der Linden Bouw Driebergen

 

Het statige herenhuis uit het begin van de 20e eeuw is de helft van een dubbel en staat op een perceel met enigzins vreemde erfgrenzen. De voorzijde van het kavel (de voortuin) is zeer breed waarbij het zich naar de achterzijde (achtertuin) vernauwt doordat de erfgrens diagonaal loopt. Verder naar achteren bevind zich omringd door vier buurtuinen het grootste gedeelte van de achtertuin.

De nieuwe woonkeuken is door middel van een patio losgekoppeld van het bestaande woonhuis met haar prachige deuren in de achtergevel. Door het loskoppelen van de nieuwbouw van het hoofdgebouw en het zoeken van de uiterste bouwgrenzen is een ruimte ontstaan, die de wensen van de opdrachtgever vervult en de bestaande woning in haar waarde laat.

De verbinding van de woonkeuken met het bestaande huis is een voortzetting van de bestaande hal die over de gehele diepte van het pand door loopt en visueel eindigt in de achtertuin. Door het niveauverschil van de tuin ligt de vloer van de woonkeuken 40 cm lager dan de bestaande vloer. Het niveauverschil wordt in de gangzone, waar zich tevens de achterdeur bevindt en een kastruimte voor schoenen en jassen, overbrugd. Het ruimtelijk effect laat zich raden. Bij het binnenkomen van de woonkeuken overziet men de ruimte en geeft de trap de begrenzing aan van de leefruimte.

De woonkeuken is aan de patio en de tuinzijde voorzien van grote puien met openslaande deuren waarbij de pui die aan de patio grenst doorloopt in het dak. Op deze manier blijft het contact met de tuin, de patio en het bestaande huis bestaan en is tevens vanuit de bestaande woning de dieperliggende achtertuin zichtbaar.

Het plafond/dak heeft verschillende lichte hoekverdraaiingen, die ook aan de buitenzijde van de nieuwbouw zichtbaar zijn. Het plafond is lager aan de kant van de buren, hoger richting de erfgrens en zakt weer langzaam richting de patio waarbij het laagste punt bij de overgang van de woonkeuken naar de gangzone ligt. Het ruimtelijk effect laat zich raden. Steeds wisselende belevingen van de ruimte zonder dat het geheel onrustig wordt.

Aan de zijkant van de woning bevindt zich de nieuwe berging. De berging is een voortzetting van het monoliete volume van de woonkeuken waarbij de daklijn visueel doorloopt en de twee ruimten op maaiveldniveau verbonden zijn door de plint van de t.o.v. het maaiveld licht verhoogde terras van de patio. Er is als het ware een grote hap uit het totale volume gehaald (de patio), waardoor twee zelfstandige ruimten ontstaan.